Skip to main content
Blogindlæg

Din barndom har givet dig sår – pil i dem til du forstår

By august 30, 2021september 2nd, 2021No Comments

Når du forstår, hvordan din barndom og opvækst påvirker dig i dit voksne liv, har du nøglen til at blive fri til at være den, du i virkeligheden er.

Du kender fornemmelsen lige så godt som din egen bukselomme – fornemmelsen af, at du er forkert. Lige så godt kender du fornemmelsen af ensomhed og af, at noget mangler i dit liv.

Én af grundene til, at du føler dig forkert er, at du fortæller dig selv, at det er forkert, at du føler dig forkert. En kringlet sætning – I know – men den er sand som bare fa****.

Én af grundene til, at du mærker en indre ensomhedsfølelse er, at du ikke anerkender fornemmelsen af at være forkert. Når du skubber forkertheden væk, skubber du nemlig dig selv væk.

Én af grundene til, at du oplever, at noget mangler i dit liv, er, at du skubber dig selv væk. Det er dig, der mangler i dit liv.

Årtiers søgen

Selv kender jeg til både forkerthed, ensomhed og oplevelsen af, at noget mangler i mit liv. Hele baduljen har fulgt mig, siden jeg i starten af 20’erne kom i kontakt med, at der var noget i min fortid, der “støjede”. Jeg tror dog, at baduljen har været i mit liv længere end det, men som barn og ung var jeg ikke klar over, hvad der var på færde.

Da jeg i mine tidlige 2-0’ere mærkede, at noget var helt skævt, blev det startskuddet på årtiers søgen efter svar. Svar på, hvorfor jeg havde det, som jeg havde det. Men først da jeg blev “rigtig” voksen gik det op for mig, hvor vigtigt det er at kende svarene for at kunne leve et liv i ro og balance. Et liv, hvor jeg står stærkt i mig selv – der, hvor jeg ikke pleaser, der, hvor jeg kan sige fra og der, hvor jeg kan sætte grænser.

Flere forskellige psykologer og coaches har gennem årene været på banen. I håbet om, at de kunne guide mig ind til svaret på, hvor den “støj” (forkert, ensom, mangler noget), der boede i mit indre, kom fra. De pillede lag af, men min oplevelse var, at jeg ikke kom ind til kernen. Kernen af problemet – kernen af mig.

Derfor gik jeg selv på opdagelse i en kæmpe verden af psykologi- og selvhjælpsbøger. Jeg blev vidensjunkie. Skønlitteratur blev erstattet af fagbøger. Fagbøger, der side for side gjorde mig klogere på, hvilken betydningen barndommens oplevelser har for, hvordan vi lever vores voksenliv.

Gang på gang blev jeg mødt af sætningen: “Hvis du bliver ved med at pille i såret, heler det aldrig”. Igen og igen lod jeg sætningen sætte min søgen på pause. Det er nok mig, der er forkert på den, fordi jeg søger efter svar … tænkte jeg (velkommen til mere forkerthed).

Men en lille stemme inde i mig blev ved med at hviske, at jeg skulle fortsætte. Stemmen var min intuition. Den vidste, at jeg ville finde svaret, hvis jeg ikke opgav min søgen. Den véd, at svaret bor inde i mig. Svaret er altid at finde inde i dig. Du er nødt til at pille i såret, til du forstår, hvor det kommer fra. Først dér, kan du begynde at hele såret.

Når du kender dit svar, kan du gøre dig fri

Har du oplevet at blive ignoreret gennem din opvækst? Ikke bare én gang men mange gange. At nogle følelser (fx vrede) ikke var velkomne? At dine behov ikke blev anerkendt og mødt? At du følte dig udstødt af (familie)fællesskabet?

Så vil det gøre noget ved dig som menneske. Det noget følger dig ind i voksenlivet.

Oplevelserne, jeg har beskrevet, giver dig ar på sjælen – bl.a. i form af et lavt selvværd.

Du bliver hende, der fx ikke tør sige din mening, sige fra eller sætte grænser.
Du bliver en person, der tager alt for meget ansvar … i alle mulige sammenhænge.
Du bliver en person, der sætter dig selv til side.
Du bliver hende, der har et kæmpe behov for at få anerkendelse fra andre.

Du ender med at tvivle på din egen dømmekraft, din hukommelse og dine følelser.

Når du går ud i verden med det “fortegn”, bliver verden et hårdt sted at være. Du føler dig hele tiden bagud … selvom du knokler som en gal for at holde skruen i vandet.

Mange vælger at knokle endnu mere – det gjorde jeg selv – for at holde det hårde på afstand.

Resultatet bliver udmattelse. Både fysisk og mentalt. Måske depression, måske stress, som blev resultatet for mit vedkommende.

Valget er dit

Men du har et valg.

Du kan tage turen tilbage til fortiden og finde ud af, hvorfor det er så svært at være dig.

Hvorfor livet føles som en møllesten om din hals.
Undersøge, hvad der ligger til grund for din oplevelse af at være forkert, føle dig ensom og have fornemmelsen af, at noget mangler.
Finde ud af, hvorfor det er så svært for dig at sige fra og sætte grænser.

Du er det værd. Din rejse tilbage i tiden vil give dig en forståelse for dig selv, du aldrig før har haft.

 

Når du forstår – og anerkender – hvorfor du er, som du er, så falder brikkerne på plads. Stille og roligt. Én for én.

Når du forstår, kan du begynde at ændre de barndomsmønstre, der ikke tjener dig i dit voksne liv. Det er hér, sårhelingen begynder.

Når du forstår, vil du også kunne se, hvilke gaver din opvækst har givet dig med. For du er og kan noget særligt som følge af de ting, du har oplevet i din barndom.

Når du forstår, vil det have en positiv effekt på relationen både til dig selv og til andre.

Når du forstår, kan du gøre dig fri af din fortid og begynde at hele de sår, den har påført dig, så de ikke spænder ben for dig i din nutid.

Leave a Reply