Hvornår har du sidst haft ro i hovedet? Du ved … sådan helt stille. Uden tanker, der køøører rundt og er ved at gøre dig vanvittig.
60.000 tanker – 80% af dem negative
Eksperter anslår, at du – og jeg – tænker ca. 60.000 tanker … i døgnet?
Det er selvfølgelig ikke dem alle sammen, du opdager.
En stor del af dem er der uden, at du overhovedet lægger mærke til dem. Fx tænker du ikke over, hvordan du skal børste tænder. Du gør det bare. Men der ligger en tanke bag.
Interessant er det, at de tanker, du bider mærke i, ofte er dem, der er negative. Dem anslår eksperterne fylder op mod 80% af dine tanker.
GULP.
Det’ pænt mange, hva’?
Negative tanker peger i retning barndommen
På baggrund af de mange samtaler, jeg har haft – og i øvrigt også egne erfaringer – danner der sig et billede:
De negative tanker peger meget ofte i retning af fortiden, nærmere bestemt barndommen.
Ting der er blevet sagt eller ikke sagt, noget, der er blevet gjort eller ikke gjort. Og drømmen om, at det var anderledes.
Og nej, vi skal ikke ud i en lang psykologisk snak. Det lader jeg psykologer om. Men jeg tror på, at rigtig mange mennesker kan finde ophavet til uroen i deres hoved, hvis de går tilbage i tiden og sætter luppen på deres opvækst.
- Er du ikke blevet set eller hørt igennem din opvækst?
- Er du ikke blevet anerkendt for ”bare” at være dig?
Så er der stor sandsynlighed for, at det er lige præcis dét, du kæmper for at få til at ske i dit voksne liv: at blive set, hørt og anerkendt.
Selv-utroskab skaber uro
Strategien for at få det, du længes efter, er enkel – men desværre uhensigtsmæssig. Det var i øvrigt én, jeg selv benyttede i mange år. Man pleaser, tør ikke sige sin sandhed højt og har svært ved at sætte grænser.
Ønsket om at blive set, hørt og anerkendt er så altoverskyggende, at man vil gøre hvad som helst for at få det opfyldt.
Det betyder, at man sætter sine egne værdier i skammekrogen og overskrider sine egne grænser.
Jeg kalder det, at du er dig selv utro – og DET SKABER URO I HOVEDET.
En indre kamp
Når du gang på gang går på kompromis med dig selv, får det ”båden til at vippe”. Din hjerne forstår simpelthen ikke, hvorfor du ikke lytter til dig selv – lytter til din intuition, der fortæller dig, at nu skal du åbne munden, nu skal du sige stop.
Det starter en indre kamp – kampen mellem det, du mærker er rigtigt for dig og det, du så siger og gør.
Mismatchet mellem dit indre og dit ydre kommer til udtryk som … rigtigt gættet – URO I HOVEDET.
Du kan ændre din nutid – ikke din fortid
Lad mig lige så én ting fast: At du benytter strategien gør dig ikke forkert. Du er ikke forkert. Du har blot et kæmpe ønske om at få det, du aldrig har fået.
Men.
Fortiden kan vi som bekendt ikke ændre. Men du kan ændre din nutid. Det gør du ved at begynde at give dig selv det, du ikke fik som barn.
Nøglen til at skabe ro i dit hoved
Nøglen til at skabe ro i dit hoved er, at du ser dig selv, lytter til dig selv og anerkender dig selv. Vi kan også kalde det, at du tager dig selv alvorligt.
Det gør du ved at stoppe op, når du får et signal fra din krop.
Jeg tror på, at vores kroppe fortæller os, når vi er på vej væk fra os selv. For mig er kuldegysninger i nakken et stop-signal. Du kender det måske. Eller måske oplever du en knude i maven, en klump i halsen eller at dine kæbemuskler bliver spændte, når du oplever, at dine grænser bliver overskredet eller du ikke får sagt din mening.
Når du begynder at stå op for dig selv, vil din hjerne over tid få tillid til dig igen. Tillid til, at du passer på dig selv. Det kan den virkelig godt li’.
Og din hjerne giver dig en gave til gengæld: RO I HOVEDET.