Skip to main content
Blogindlæg

Sig nu bare nej

By november 8, 2018No Comments

’Nej’ er en hel sætning. Ganske kort, men for rigtig mange en af de sværeste at få over læberne. Det skal der gøres noget ved. Et ’Nej’ er nemlig en menneskeret. Tre bogstaver, der har en kæmpe betydning for dit selvværd.

Sig nu bare nej? Det lyder fedt, ikk’? Men hvorfor er det så, at du er lige ved at besvime, når du skal sige ’nej’ til fx biografturen, overarbejde, familiefrokosten eller en date?

Undersøgelser viser, at det er ren og skær frygt.

Frygten for at gå glip af noget, vælge forkert, gøre andre kede af det eller vrede. Jeg fokuserer på de to sidstnævnte.

Frygten for, at andre afviser dig, hvis du gør dem vrede eller kede af det, får dig til at undgå at sætte grænser.

Men du har brug for dine grænser for at kunne passe godt på dig selv. Du har også brug for grænser for at være tydelig over for andre.

Hvis du ikke er tydelig, bliver andre nemlig ved at overskride dine grænser, fordi de ikke kan se, at de er der. Når det sker igen og igen, mister du over tid troen på, at du er noget værd og overhovedet sætte grænser.

Grænser og dårlig samvittighed

Det må du. Og det skal du. For din egen skyld.

Derfor er sætningen nej så vigtigt.

Nej’et er dit grænsesætnings-værktøj nr. 1.

”Jamen, det er så sindssygt svært at sige nej. Jeg får så dårlig samvittighed, når jeg gør det”. Det er en sætning, jeg hører gang på gang, når jeg har livssamtaler med mine kunder.

Den dårlige samvittighed er et udtryk for, at vi tror, vi har ansvaret for den andens – altså den, vi siger nej til – følelser.

Det har du ikke.

To separate individer

Det lyder måske skørt, men når du mærker den dårlige samvittighed, er det fordi, du ikke er bevidst om, at du og den anden er to separate individer. (Og bare rolig – du er ikke alene om at have det sådan).

Det er derfor, du, når du siger nej og oplever, at du får en ubehagelig reaktion, vil gøre alt for at få en behagelig reaktion på banen.

Måske du har oplevet at trække et nej tilbage for at genskabe den gode stemning fra før dit nej?

Sig nu bare nej – du kan ikke gøre andre kede af det

Men her er en god nyhed til dig.

Du kan ikke gøre andre kede af det eller vrede.

Hvilke følelser og reaktioner dit ’nej’ vækker hos andre, har du ikke ansvaret for.

Du har kun ansvar for dig selv

Den eneste, du har et ansvar over for, er dig selv. Du har ansvaret for at tage vare på dine grænser – så dine følelser har det godt. Det gør nemlig noget rigtig godt for dit selvværd.

Selvværd er dit livsfundament.

Selvværd er din tro på, at du er god nok og noget værd som dig. Og det er du. Og du lærer at tro på det i takt med, at du bliver bedre og bedre til at sige ’nej’.

En let sig nu bare nej huskeregel
Nej = du anerkender dig selv og dine følelser og behov
Ja = du anerkender andre og deres følelser og behov

Det er muligt at lære at sætte grænser

Jeg véd af egen erfaring, at det er muligt at lære at sætte grænser. Også selvom du har brugt det meste af dit liv på ikke at turde sige ’nej’.

Det sker et ’nej’ ad gangen.

Lige som de kunder, jeg har livssamtaler med, kan du starte med at øve dig for dig selv. Det gør du ved at gå og sige ’nej’, når ingen hører på det. Jo mere du vænner dig til at have sætningen i munden, jo lettere bliver det for dig at bruge den.

Uden at være ved at gå til af dårlig samvittighed.

 

Sig nu bare nej. Hvad er det bedste, der kan ske?

Leave a Reply