Skip to main content
Debatindlæg

Eksamenslæsning – gi’ den nu en skalle

By juni 2, 2018No Comments

Kære kommende student – Sidder du lige nu og bider negle ved tanken om, hvordan dine forestående eksaminer kommer til at gå? Kan du næsten ikke udholde tanken om al den snagen i karakterer, der lige om lidt kommer til at fylde billedet sammen med studenterhuer, champagne og voksne der står med tårer i øjnene, når lastbilen triller ind i indkørslen?

Så har jeg noget, jeg gerne vil sige til dig: Hvis du gør det bedste, du kan, så har du ikke noget at bebrejde dig selv. Hæng i, fokuser på det, du godt ved, du skal give en ekstra skalle og brug din læseferie på … at læse.

Læseferien er din mulighed for at få indhentet det, du ikke har så godt styr på. Den er din chance for at få gjort dig selv 100% klar til at kunne kalde dig selv student. Med stolthed. Og med en viden om, at du gjorde alt, hvad du kunne for at komme ordentligt i mål.

Jeg forstår godt, hvis du ikke orker mere nu og bare gerne vil have huen på hovedet. Og det får du også. Men der ingen vej udenom, at du lige skal igennem de sidste pinsler.

Den havde jeg ikke selv fattet, da jeg blev student for 32 år siden. Jeg lallede meget af tiden væk og skøjtede let og elegant hen over de fag, jeg ikke fattede en bjælde af. Dagen før jeg skulle til eksamen i historie, som jeg var fuldkommen blank på, valgte jeg at tage på besøg hos en veninde.

Min karakter blev derefter. Vist nok et 5-tal, som var ikke bestået efter 1986 karaktermålestok.

Jeg fattede ikke konceptet ’Tag ansvar for dig selv og dit liv’. Men det er det, det handler om. Det er dit eget ansvar at tage din studentereksamen på bedste vis. Lige som det er dit eget ansvar at forme det liv, der kommer efter.

Hvis du kan klemme balderne sammen nu, så viser du dig selv, at du er lavet af noget særligt.

At du har, hvad der skal til for at skabe det liv, der sidder lige i skabet for dig. Du giver dig selv en forsmag på, hvor meget du kan regne med og stole på dig selv. Det er altså en ret fed ting at have med i rygsækken, når du drager til Bali, Bangkok eller Bogense (for jeg håber virkelig, at du tager et sabbatår, selvom regeringen mener, du skal noget andet) og senere hen, når du skal ud på arbejdsmarkedet.

Når dine kammerater lokker med øl i parken eller grill på terrassen … som virkelig lokkende alternativ til at læse … så tak pænt nej. Også selvom de kalder dig stræber, nørd og røvkedelig. Der ligger masser af fester, fyre, sprut og damer og venter forude.

Og så lige et sidste godt råd fra en fortidsstudent: Lad nu være med at sammenligne dine karakterer med, hvad andre får.

Hvilken karakter andre har fået i fysik, dansk, matematik eller oldævl er komplet ligegyldigt. Koncentrer dig om din egen butik. Den er den eneste, der tæller. Det enste, der tæller, er, at du gør dit bedste. Om få år er der alligevel ikke nogen, der husker tallene fra sommeren 2018. Heller ikke dig.

Jeg er helt med på, at du kan have brug for et bestemt snit for at komme ind på din drømmeuddannelse. Det i sig selv er motivation til at give den gas med læseriet. Men husk nu lige, at livet ikke er slut, hvis du ikke opnår den eftertragtede sum af alle tallene lagt sammen.

Min studentereksamen var ikke engang værd at tænke på at skrive hjem om. Alligevel er det faktisk gået mig rigtig godt.

Ikke en eneste arbejdsgiver har bedt mig om at tage min studenterhue med til samtale, så vedkommende kunne se, hvilket tal der stod i den. Mit gæt er, at det kommer du heller ikke til at opleve.

Rigtig god læselyst, giv det sidste du har – for din egen skyld. På forhånd stort tillykke med din eksamen.

Leave a Reply